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Advocate General ("AG") Wathelet recently delivered an important opinion concerning the relationship between 
EU competition rules and patent licences.  Specifically, in Genentech Inc. v Hoechst GmbH, Sanofi-Aventis 
Deutschland GmbH (Case C-567/14, "Hoechst v Genentech, Sanofi") the AG concluded that Article 101 TFEU 
will, in principle, not prevent the enforcement of a licence agreement and the payment of royalties, where a 
licensed patent has been subsequently invalidated.  If adopted by the Court of Justice of the European Union 
("CJEU"), the AG opinion will be of particular significance for patent owners and licensees, who will have to 
structure their patent licensing agreements accordingly.

BACKGROUND
The case stems from a long-running dispute between companies in the Sanofi group (licensor) and Genentech 
(licensee) over royalty payments under a licence agreement for the use of technology.  The licence agreement, 
which was concluded in 1991, involved two US and one European patent, the latter of which was subsequently 
invalidated.  Pursuant to the licence, Genentech agreed to use Hoechst's technology in return for a licence 
issuance fee, an annual research fee and royalties on sales of any "finished" products.  Although Genentech paid 
the agreed issuance and annual fee, it never made any royalty payments.

Sanofi initiated arbitration proceedings in Paris, where the sole arbitrator concluded that Genentech was required 
to pay the royalties, despite the retroactive invalidation of the patent.  Following an action for annulment by 
Genentech against the arbitral award, the Paris Court of Appeal referred the following question to the CJEU:

 "Should the provisions of Article 101 TFEU be interpreted as rendering ineffective a license agreement, 
which requires the licensee to pay royalties for the mere use of the rights attached to the licensed 
patents, in case these patents are revoked? "

AG OPINION
According to the AG, the answer to this question should be"no".  The AG opined that a licence agreement, which 
requires the licensee to pay royalties despite the fact that the patent protecting the technology is revoked, does 
not violate, in and of itself, Article 101 TFEU, provided that:

the commercial purpose of the licence is to avoid patent litigation;

the licensee can terminate the licence agreement by giving reasonable notice;

the licensee can challenge the validity or infringement of the patents; and
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the licensee retains his freedom of action after termination (e.g. in relation to the formerly patented technology).

The AG applied the Kai Ottung v Klee & Weilbach A/S and Thomas Schmidt A/S (Case 320/87, "Ottung") ruling 
by analogy.  In Ottung the CJEU had acknowledged that licence agreements may impose royalty obligations for 
reasons which are not connected with a patent, but which instead reflect the commercial value of the exploitation 
possibilities that the licence affords.  These obligations, the CJEU held, may violate Article 101 TFEU where the 
licensee does not have the right to terminate the agreement by giving reasonable notice, or where it seeks to 
restrict the licensee's freedom of action after termination.

PRACTICAL IMPLICATIONS
The AG opinion highlights the significant impact of competition law when structuring the payment provisions in 
licence agreements: 

 Patent owners who wish to charge royalties extending beyond the patent's life, should consider including 
in the agreement a provision explaining the commercial reasoning for doing so.  Otherwise, there is a 
material risk that these royalties may be deemed unenforceable, unless the licensee can (i) terminate the 
licence on reasonable notice, (ii) is free to challenge the patents and (iii) is not restricted after 
termination.  Alternatively, patent owners might wish to shift the risk of a future invalidation to the licensee 
by agreeing an upfront payment rather than a "running" royalty.

 Licensees should ensure that the licence agreement is clear regarding a potential invalidation or expiry of 
the patent.  In particular, they may wish to include in the agreement an explicit clause stipulating that they 
will be released from their obligation to pay royalties in the event of a subsequent invalidation, or expiry of 
the patent.  Otherwise, they will still be liable for the payment of royalties, even though any future 
revocation would have retroactive effect. 
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